Det är allt fler som önskar att de kunde jobba hemifrån. Just att slippa pendla eller ta sig någonstans varje morgon eller varje vecka, andra vill jobba hemifrån för att få en extra inkomst utöver den lön de redan har.

Att jobba hemifrån kan göras antingen via ditt företag där du är anställd, eller genom att du startar eget/frilansar. Det finns idag en del företag som låter sina anställda jobba från hemmet. Antingen på heltid eller ett par dagar i veckan. Dock är det mer vanligt med distansjobb genom att man startar ett eget företag eller frilansar.

När man jobbar från hemmet så kan man ofta sätta sitt eget schema. Är det via ett företag kan de dock vilja att du jobbar samma tider som om du befunnit dig på arbetsplatsen.

För- och nackdelar

Att jobba hemifrån har både fördelar och nackdelar, så är det ju med det mesta. En stor fördel med att jobba från hemmet är att du slipper bege dig någonstans. Du slipper pendla och ha långa restider. En annan fördel är att du ofta kan jobba vilka tider du vill. Är du egen, så kan du sätta dina tider helt själv. Det innebär att du kan jobba dagtid, kvällstid eller till och med på natten om du föredrar det. Jobbar du hemma så behöver du inte heller fundera på arbetskläder. Du kan till och med jobba i morgonrocken om du vill.

När det gäller nackdelar så är en av dessa att du tappar lite av det sociala. Du har inga arbetskamrater att prata med, fika med eller ta lunch med. En annan nackdel är att du även tappar vanor och rutiner som finns på arbetsplatsen.

Typer av distansjobb

Det finns idag en mängd olika distansjobb att ägna sig åt från hemmet. Här är en del av de mest populära jobben du kan göra från hemmet:

Starta en blogg: Idag är det fullt möjligt att tjäna pengar på en blogg. Blir du dessutom en influencer så finns det stora pengar att göra.

Frilansskribent: Detta har att göra med olika typer av skrivande att göra. Du kan vara frilansande journalist, skriva innehåll för olika sajter eller göra olika recensioner.

IT-konsult: Jobba som konsult hemma med att hjälpa andra med deras datorer.

Kundtjänst: Det enda du behöver är en telefon eller internet för att svara på mail.

Hantverk/tillverkning: Du kan ägna dig åt att tillverka smycken eller andra saker och sälja.

SEO-konsult: Jobbar du som detta så kan du hjälpa andra företag med deras synlighet.

Fotograf: Det innebär förvisso att du behöver ta dig iväg på uppdrag utanför hemmet, men är ett fritt jobb där du bestämmer tiderna själv.

E-handel: Du kan starta en webbutik och sälja saker på nätet, hemifrån!